Aparatul de inducere a comei

Romania e usor de controlat pentru ca e irigata de o retea eficienta de comunicare a directivelor de la centru catre populatia de la sate si din orasele mici. Reteaua e mostenita de la PCR si Securitate si e intretinuta constant; e un arbore stufos, format din primari, prefecti, consilieri, preoti si chiar si invatatori.

Cat timp reteaua e folosita, ea se consolideaza si se repara ca un organism viu. Primarii, care umplu Loganurile cu electori, nu au un singur carnet de partid, ci au carnetele tuturor partidelor, inclusiv carnetele partidelor care n-au ajuns inca la putere. Ei sunt doar temporar aserviti PSD-ului, pentru ca, intamplator, cel care sopteste azi la urechea retelei e Ponta; peste cinci ani poate fi Iohannis. Pe primari si pe popi nu-i intereseaza numele celui care conduce, ci doar faptul ca “o mana spala pe alta”: iti aduc 1000 de voturi daca le aprobi cutare sau cutare sau daca le garantezi ca vor fi realesi. La randul lor, aduc oameni la vot, in baza altor promisiuni sau amenintari pe care le fac saracilor de la talpa tarii. Oricine poate conduce aceasta retea, indiferent de nume sau sigla. De altfel, asta a fost cea mai mare tentatie, respectiv cea mai mare prostie a asa-zisei “drepte”: s-a folosit de “retea” de fiecare data cand a fost posibil, in loc sa o distruga.

Desi atragatoare, impresia ca “democratia” romaneasca e o dictatura a majoritatii, e falsa; in realitate e un efect al acestei structuri centralizate, minoritara (relativ la numarul electorilor) dar functionala (probabil singura structura cu adevarat functionala, la nivel national) prin care foarte putini au de castigat foarte mult daca respecta directiva sau au de pierdut tot, daca nu o respecta. Cu alte cuvinte, in spatele majoritatii electorilor se ascunde o minoritate sustinuta administrativ, legislativ si mediatic de catre o alta mana de oameni (comitetul central al partidului).

Doar in lipsa acestei retele, populatia ar putea vota drept; abia atunci s-ar putea vorbi despre analfabetii majoritari care dicteaza viitorul tarii. Pana atunci, insa, fiecare sarman dus cu loganul la urna e o victima a santajului propriului primar si al propriului preot. Intre timp, “dreapta” isi tine arma in toc pentru ca va avea nevoie de aceeasi stare de spirit la alegerile urmatoare sau pentru ca nu stie ce sa faca. Taranii, analfabetii si saracii tarii sunt primii pusi la zid, in baza nevoilor lor imediate. La randul lor, ii pun la zid pe toti ceilalti, prin numar. Intre timp, reteaua prospera, primarii si preotii isi primesc bugetele, isi angajeaza verii, se ingrasa, capata incredere si forta. Pana nu e distrusa reteaua, e putin probabil ca pacientul sa se trezeasca din coma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s