Zorii dinozaurilor

Ce usor e sa calci in picioare educatia intr-o tara, printr-o simpla greseala de limbaj… Profesorii nostri, fiind platiti de la buget ca orice functionar, sunt tratati la comun sub aceeasi eticheta: „niste bugetari” din cei 1.5 milioane. De „importanta strategica” nu s-a auzit.

Ce inseamna „strategic”? E simplu. Daca scazi salariile femeilor de serviciu, o sa ai mai multa mizerie; daca scazi salariile doctorilor, o sa ai o piata neagra de servicii medicale; daca scazi salariile functionarilor din administratie, o sa ai scandaluri la ghiseu si piata neagra in administratie, iar daca scazi salariile politiei, o sa ai o piata neagra a infractiunilor.

Dar daca dai salarii indecent de proaste profesorilor, pui o bomba cu ceas tarii. Desi toata lumea stie ca daca nu inveti carte n-o sa mori de inima, de mizerie sau in puscarie, lumea stie prost.

Piata neagra de meditatii particulare sau scoala privata nu mai pot exista acolo unde a aparut deja piata neagra de diplome. Acest lucru face ca profesorii adevarati sa saraceasca pana la limita la care pleca dupa un job platit; in locul lor vor veni agramatii si fonfii, dar nu asta e principala problema, ci faptul ca nu mai are cine sa ii mai invete meserie pe toti ceilalti.

Dai putini bani la profesori, calitatea informatiei predate se dilueaza puternic iar studentul care termina medicina isi omoara 80% din pacienti; nimeni nu-i va da spaga.

Studentii care vor musai sa devina profesori vor primi aceeasi informatie putina si de proasta calitate de la fonfii de mai sus; la randul lor, vor dilua din nou calitatea informatiei, intr-un cerc vicios. Si de-ar fi vorba numai de diluare!… Dar e vorba ca dupa cateva generatii de profesori terminati, doi plus doi fac cinci, din mosi stramosi.

Dupa o vreme, cel mai bun profesor e cel care vinde cele mai cautate diplome, cel mai bun doctor e cel care nu te omora cand ai gripa, cel mai bun politai e cel care iti mai lasa bani sa te intorci acasa, iar cel mai bun judecator e cel care respecta valoarea banilor tai. Toate astea, fara niciun alt ajutor, printr-o simpla omitere a unui atribut: bugetar „strategic”.

Raspunsul invariabil al intrebarii nepuse este ca, indiferent de argumente, salariile profesorilor nu pot creste pana la pragul decentei… Iar asta inseamna ca am depasit pragul la care tara asta mai poate fi salvata.

Ce se intampla acum in tara nu e nicidecum o ultima rabufnire a dinozaurilor. Dinozaurii abia acum se nasc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s