Televiziunea si toporul

Televiziunea nu minte, la fel cum nu spune nici adevarul; televiziunea care nu poate ramane doar la prezentarea faptelor e doar o telenovela, un show fara nicio valoare de adevar (nu „fara nicio valoare”, insa).

Beneficiul acestei telenovele e ca personajele despre care se vorbeste par foarte familiare, tangibile, asa ca sentimentele traite sunt mult mai vii decat daca te-ai uita la un thriller cu actori de Hollywood. Dupa un talk-show-telenovela chiar simti ca ai putea interactiona cu eroii, si cu cat viata ta e mai saraca in experiente, cu atat patosul cu care ajungi sa-i iubesti sau sa-i urasti e mai mare.

Televiziunea de stiri te face un figurant al telenovelei, iar pentru multa lume asta inseamna nesperat de mult; majoritatea pleaca de la stadiul de simplu spectator al propriei vieti iar televiziunea le ofera in afarsit un rol, fie el si de figurant. Dar e un figurant convins nu isi poate gresi niciodata replica…

Cu cat un popor e mai privat de libertati reale, cu atat rata de audienta a tot ce inseamna telenovele politice creste, cu atat mai mare masa care poata fi dusa la paroxism.

Ca exercitiu, incercati sa faceti abstractie de tot ce ati citit in ziare si ati vazut la asa zisele televiziuni de stiri in ultimele 6 luni. Orice umbra de „informatie”, fie ea si doar putin legata de TV: orice discutie cu un prieten care facea referire la o stire, orice imagine pe sticla a unui politician, orice porecla, orice preamarire sau calomnie proferata de vreun guru al jurnalismului democratic, orice „analiza” la cafea cu colegii – stergeti tot din minte!

Ce ramane?

Cata „politica” mai stiti? Exact.

Televiziunea politica functioneaza dupa regula de aur a coerentei, cu un clenci: daca toate lucrurile spuse la televizor se leaga fara erori, atunci ele trebuie sa fie adevarate; „cele mai adevarate” sunt cele care se repeta cel mai mult si mai des, din gurile cele mai vehemente. Doar ca o televiziune spune foarte rar „faptele”; ceea ce spune si ceea ce e cu adevarat coerent sunt doar „pareri despre fapte”. Abia aceste „interpretari” sunt, de fapt, personajele telenovelei pe care o simtiti clocotind in vine, care va duce in iadul sau in raiul „convingerilor politice”.

In nicio tara civilizata oamenii nu se ridica din fata televizorului cu mana pe un topor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s